Görögdinnye: Tények és előnyök
A görögdinnye többnyire víz – körülbelül 92 % -, de ez a frissítő gyümölcs lubickol a tápanyagokban. Minden lédús falat jelentős mennyiségű A-, B6- és C-vitamint, sok likopint, antioxidánsokat és aminosavakat tartalmaz, no meg egy kicsi kálium is van benne. Ráadásul ez a közkedvelt nyári snack zsírmentes, nagyon alacsony a nátriumtartalma és 100g belőle csak 29 kalóriát tartalmaz.
Tápanyag tartalom
A görögdinnye főleg vízből (~92%), szénhidrátból (2,5%) és rostból (~1,4%) áll.
100 gramm-nyi belőle kevesebb, mint 30 kalóriát tartalmaz, a következő tápanyagokkal büszkélkedhet (/100g):
Víztartalom – Hidratálás
A görögdinnye magas víztartalmának köszönhetően segít az általános hidratálásban és ez szuper dolog. A folyadékigényünk 20-30 százalékát csak étrendünk révén tudjuk megszerezni és az ilyen ételek bizonyosan segítenek minket ebben. Ezenkívül a dinnye leve tele van jó elektrolitokkal, ami hőség idején akár a hőguta megelőzésében is segíthet.
Szénhidrátok
Cukortartalma inkább csak zsír és fehérjetartalmához viszonyítva sok. Gyorsan felszívódik, és könnyen hasznosul. Glikémiás indexe (GI) magas (72).
A glikémiás terhelése (GL) azonban 4,9, ami alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem gyakorol jelentős hatást a vércukorszintre, mert az egyes adagok összes szénhidrát mennyisége alacsony.
Rostok
A görögdinnye bővelkedik rostban is. 🙂 Minden 100 gramm adagban körülbelül 0,35 gramm van. Az élelmi rost fontos része az egészséges táplálkozásnak. Fogyasztásukkal csökkenthetők a betegségek kialakulásának kockázata.
A görögdinnye egy hidratáló, tápanyagban gazdag gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Magas GI-je ellenére alacsony GL-lel és kalóriával rendelkezik. Magas rosttartalmánál fogva pozitív hatást gyakorol az emésztésre.
Vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok
A legújabb tanulmányok szerint a görögdinnye magjait is érdemes fogyasztani. Csíráztatva a legtáplálóbbak. Magas fehérje-, magnézium- és B-vitamin tartalommal bírnak.
Az antioxidánsokban és aminosavakban gazdag ételek, mint például a görögdinnye fogyasztása, lehetővé teszi a test optimális működését, segít megelőzni a sejtek károsodást és a rosszindulatú betegségeket. Az aminosavak, mint a citrullin, a fehérje alapvető építőkövei. A fehérjét a szervezet gyakorlatilag minden létfontosságú funkciójában hasznosítja. A görögdinnye minden része értékes. Sok tápanyag van az egészben. A héjhoz legközelebb eső fehér hús több citrullin aminosavat tartalmaz, mint a hús.
hogy mi Mindenre jó tehát a cékla?
A görögdinnye magas likopin szintje nagyon hatékonyan védi a sejteket a károsodásoktól és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az arginin javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterin szintet.
A görögdinnye magas víz- és káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros méreganyagokat.
A görögdinnyében megtalálható likopin gátolja, csökkenti a különböző gyulladásos folyamatok kialakulását és antioxidánsként is működik a szabad gyökök semlegesítésében. Kolin tartalmával támogatja a szervezetet a krónikus gyulladások visszaszorításában.
A gyulladás csökkentése nem csak ízületi gyulladásban szenvedőknek kedvez. Ha beteg vagy a sejtjeid károsodnak. Sejtkárosodást számos tényező okozhat, beleértve a stresszt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, egyéb méreganyagok a szervezetbe jutva levegőből, bőrön keresztül,stb. Ezek mindegyike gyulladást idéz elő a testedben, amiket szisztémás gyulladásnak hívják. Ezekkel a gyulladásokkal szemben sokat tehetünk, ha gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztunk, ily módon is segítve az immunitásunkat és az általános jó közérzetünket, vitalitásunkat.
Mint más gyümölcsök és zöldségek, a görögdinnye is hasznos lehet a rák kockázatának csökkentésében antioxidáns tulajdonságai révén, melyek segítenek megelőzni a sejtek károsodását, illetve lekötik a már meglévő szabadgyököket.
A görögdinnye számos nélkülözhetetlen vitamin, ásványi anyag és antioxidáns nagyszerű forrása. Sok benne a C-vitamin (RDA 9%-a), a kalcium (RDA 0,7%-a), a magnézium és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint (RDA 11%-a), B1-, B3- és B6-vitamint, vasat (RDA 1,4%-a), valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
A görögdinnyét szerető sportolóknak szerencséjük van: a görögdinnye lé intenzív edzés előtt történő fogyasztása segít csökkenteni az izomláz okozta fájdalmat és a hirtelen megemelkedő és a szívet erősen megterhelő pulzusszámot. Ez a görögdinnye citrullin és arginin aminosavainak tulajdonítható, amelyek segítenek javítani a vérkeringést. Egy, a témát vizsgáló amerikai tanulmány szerint, akik citrullin (tartalmú) táplálék kiegészítőket szednek, fokozott teljesítményt tapasztalnak, nagyobb energiát termelve nagy intenzitású edzés során, mint például kerékpározásnál és sprintelésnél.
Az A-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a bőröd számára és csak egy csészényi görögdinnye tartalmazza az ajánlott napi bevitel közel egynegyedét. Az A-vitamin segíti a bőr és a haj hidratálását, emellett a dinnyében található C-vitaminnal karöltve elősegíti az kollagén- és elasztinsejtek egészséges termelődését.
A magas víztartalmú ételek, mint például a görögdinnye fogyasztása előnyös lehet azoknak is, akik fogyni szeretnének, mert segít hamar elérni a jóllakottság érzését. Alapvetően kevés kalóriával rendelkezik, de mint általában, ebben is fontos a mértékletesség. Nem ajánlott csak görögdinnyével megoldani a napi ételbevitelt. Fogyni fogunk ugyan, a súlyunk kevesebb lesz, de ez a súly főleg az izmok visszafejlődéséből fog eredni.
Fontos ezenkívül a cukorbevitelre is odafigyelni. Bár a görögdinnyében lévő cukor természetes gyümölcscukor, azonban ennek korlátlan fogyasztása sem tesz jót a szervezetünknek.
Kulcsfontosságú a változatos étkezés. Más növényi ételekkel (zöldséggel, gyümölccsel) kombinálva, hatványozhatók azok jótékony hatásai.
FIGYELEM! Ésszerű mennyiségben fogyasztva a görögdinnye nem okozhat kellemetlen mellékhatásokat. A dinnye mértéktelen fogyasztása, ezzel együtt a túl nagy mennyiségű likopin és kálium bevitele kerülendő. A több mint 30 mg likopin napi fogyasztása hányingert, hasmenést, emésztési zavarokat és puffadást okozhat. Hiperkalémiában (magas káliumszint) szenvedők esetén maximum 100 g görögdinnye fogyasztása javasolt, bizonyos káliumszint felett pedig a dinnye fogyasztása kerülendő.
Most már tudjuk, hogy mi, miből áll és mire jó a görögdinnye.
Most lássuk, mit készíthetünk belőle!
Könnyen beépíthető a napi étrendbe. Frissítő snackként, köretként fogyasztjuk. Saláták készítéséhez is kiválóan alkalmas.
Íme néhány kedvcsináló recept:
Design torta galéria