Az előző cikkem adott ötletet ahhoz, hogy életre keltsem a saját, egészséges és tudatos táplálkozással foglalkozó cikksorozatomat „MIT TUDSZ RÓLA?” címmel. Első cikkemben egy rendkívül értékes zöldség, a cékla kimagasló értékeit boncolgattam. A mostani cikkemben is idénynek megfelelő, de ezúttal egy közkedvelt gyümölcsöt veszek górcső alá. 
Tehát itt a nyár és megjött vele a GÖRÖGDINNYE! 

Görögdinnye: Tények és előnyök

A görögdinnye többnyire víz – körülbelül 92 % -, de ez a frissítő gyümölcs lubickol a tápanyagokban. Minden lédús falat jelentős mennyiségű A-, B6- és C-vitamint, sok likopint, antioxidánsokat és aminosavakat tartalmaz, no meg egy kicsi kálium is van benne. Ráadásul ez a közkedvelt nyári snack zsírmentes, nagyon alacsony a nátriumtartalma és 100g belőle csak 29 kalóriát tartalmaz.

low calorie

Tápanyag tartalom

A görögdinnye főleg vízből (~92%), szénhidrátból (2,5%) és rostból (~1,4%) áll.
100 gramm-nyi  belőle kevesebb, mint 30 kalóriát tartalmaz, a következő tápanyagokkal büszkélkedhet (/100g):

  • Energia: 29 kcal
  • Víz: 92%
  • Fehérje: 0,6 gramm
  • Szénhidrát: 7,2 gramm, ebből
  • Cukor: 6,2 gramm
  • Rost: 0,4 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm
  • Koleszterin: 0 mg

Víztartalom – Hidratálás

A görögdinnye magas víztartalmának köszönhetően segít az általános hidratálásban és ez szuper dolog. A folyadékigényünk 20-30 százalékát csak étrendünk révén tudjuk megszerezni és az ilyen ételek bizonyosan segítenek minket ebben. Ezenkívül a dinnye leve tele van jó elektrolitokkal, ami hőség idején akár a hőguta megelőzésében is segíthet.

Szénhidrátok

Cukortartalma inkább csak zsír és fehérjetartalmához viszonyítva sok. Gyorsan felszívódik, és könnyen hasznosul. Glikémiás indexe (GI) magas (72).

A glikémiás terhelése (GL) azonban 4,9, ami alacsony. Ez azt jelenti, hogy nem gyakorol jelentős hatást a vércukorszintre, mert az egyes adagok összes szénhidrát mennyisége alacsony.

Rostok

A görögdinnye bővelkedik rostban is. 🙂 Minden 100 gramm adagban körülbelül 0,35 gramm van. Az élelmi rost fontos része az egészséges táplálkozásnak. Fogyasztásukkal csökkenthetők a betegségek kialakulásának kockázata.

    ÖSSZEFOGLALVA:

A görögdinnye egy hidratáló, tápanyagban gazdag gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Magas GI-je ellenére alacsony GL-lel és kalóriával rendelkezik. Magas rosttartalmánál fogva pozitív hatást gyakorol az emésztésre.

dinnye vitamin

Vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok

  • Likopin: A görögdinnye likopinban gazdag, körülbelül 10 mg van 100g gyümölcsben. A likopin egy karotionid, amely a piros színt tartalmazó gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előforduló vegyület. Számos egészségmegőrző hatása van antioxidáns tulajdonsága miatt. Tudományosan alátámasztott, hogy csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, védelmet nyújt idegrendszeri betegségekkel szemben. Ez a vörös pigment adja többek között a görögdinnye, a paradicsom, a pink grapefruit színét is.
    A likopin legnagyobb mennyiségben a teljesen beérett gyümölcsökben és zöldségekben van. Minél pirosabb a görögdinnye, annál nagyobb a likopin koncentrációja.

  • Béta-karotin: A likopinhoz hasonlóan az érett piros gyümölcshús tele van béta-karotinnal is, amely támogatja az immunrendszert az egészséges bőrért és szemért. A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, megállja a helyét antioxidánsként is. 100 g görögdinnye egy átlagos felnőtt szervezet egy napi A-vitamin igényének 11%-át  tartalmazza. 
    A görögdinnye fehér húsa jelentéktelen mennyiségű béta-karotint tartalmaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy értéktelen.

  • Citrullin: A citrullin értékes aminosav, ami a szervezetben argininné alakul át. Ezek az aminosavak a szív- és érrendszer egészségéhez, az optimális vérkeringéshez járulnak hozzá.

    A legújabb tanulmányok szerint a görögdinnye magjait is érdemes fogyasztani. Csíráztatva a legtáplálóbbak. Magas fehérje-, magnézium- és B-vitamin tartalommal bírnak.

    ÖSSZEFOGLALVA:

Az antioxidánsokban és aminosavakban gazdag ételek, mint például a görögdinnye fogyasztása, lehetővé teszi a test optimális működését, segít megelőzni a sejtek károsodást és a rosszindulatú betegségeket. Az aminosavak, mint a citrullin, a fehérje alapvető építőkövei. A fehérjét a szervezet gyakorlatilag minden létfontosságú funkciójában hasznosítja. A görögdinnye minden része értékes. Sok tápanyag van az egészben. A héjhoz legközelebb eső fehér hús több citrullin aminosavat tartalmaz, mint a hús.

hogy mi Mindenre jó tehát a cékla?

1. Védi a szívet és az ereket

A görögdinnye magas likopin szintje nagyon hatékonyan védi a sejteket a károsodásoktól és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az arginin javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterin szintet.

2. Segíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből

A görögdinnye magas víz- és káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros méreganyagokat.

3. Csökkenti a gyulladást

A görögdinnyében megtalálható likopin gátolja, csökkenti a különböző gyulladásos folyamatok kialakulását és antioxidánsként is működik a szabad gyökök semlegesítésében. Kolin tartalmával támogatja a szervezetet a krónikus gyulladások visszaszorításában. 
A gyulladás csökkentése nem csak ízületi gyulladásban szenvedőknek kedvez. Ha beteg vagy a sejtjeid károsodnak. Sejtkárosodást számos tényező okozhat, beleértve a stresszt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, egyéb méreganyagok a szervezetbe jutva levegőből, bőrön keresztül,stb. Ezek mindegyike gyulladást idéz elő a testedben, amiket szisztémás gyulladásnak hívják. Ezekkel a gyulladásokkal szemben sokat tehetünk, ha gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztunk, ily módon is segítve az immunitásunkat és az általános jó közérzetünket, vitalitásunkat.

4. Rákellenes tulajdonságokat fedeztek fel benne

Mint más gyümölcsök és zöldségek, a görögdinnye is hasznos lehet a rák kockázatának csökkentésében antioxidáns tulajdonságai révén, melyek segítenek megelőzni a sejtek károsodását, illetve lekötik a már meglévő szabadgyököket.

5. Nagyszerű vitamin-, nyomelem- és rostforrás

A görögdinnye számos nélkülözhetetlen vitamin, ásványi anyag és antioxidáns nagyszerű forrása. Sok benne a C-vitamin (RDA 9%-a), a kalcium (RDA 0,7%-a), a magnézium és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint (RDA 11%-a), B1-, B3- és B6-vitamint, vasat (RDA 1,4%-a), valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

6. Növeli az energiát és, a teljesítményt, enyhíti az izomlázat

A görögdinnyét szerető sportolóknak szerencséjük van: a görögdinnye lé intenzív edzés előtt történő fogyasztása segít csökkenteni az izomláz okozta fájdalmat és a hirtelen megemelkedő és a szívet erősen megterhelő pulzusszámot. Ez a görögdinnye citrullin és arginin aminosavainak tulajdonítható, amelyek segítenek javítani a vérkeringést. Egy, a témát vizsgáló amerikai tanulmány szerint, akik citrullin (tartalmú) táplálék kiegészítőket szednek, fokozott teljesítményt tapasztalnak, nagyobb energiát termelve nagy intenzitású edzés során, mint például kerékpározásnál és sprintelésnél.

7. Táplálja a bőrt és a hajat

Az A-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a bőröd számára és csak egy csészényi görögdinnye tartalmazza az ajánlott napi bevitel közel egynegyedét. Az A-vitamin segíti a bőr és a haj hidratálását, emellett a dinnyében található C-vitaminnal karöltve elősegíti az kollagén- és elasztinsejtek egészséges termelődését.

7. Segíti a fogyást

A magas víztartalmú ételek, mint például a görögdinnye fogyasztása előnyös lehet azoknak is, akik fogyni szeretnének, mert segít hamar elérni a jóllakottság érzését. Alapvetően kevés kalóriával rendelkezik, de mint általában, ebben is fontos a mértékletesség. Nem ajánlott csak görögdinnyével megoldani a napi ételbevitelt. Fogyni fogunk ugyan, a súlyunk kevesebb lesz, de ez a súly főleg az izmok visszafejlődéséből fog eredni.
Fontos ezenkívül a cukorbevitelre is odafigyelni. Bár a görögdinnyében lévő cukor természetes gyümölcscukor, azonban ennek korlátlan fogyasztása sem tesz jót a szervezetünknek.
Kulcsfontosságú a változatos étkezés. Más növényi ételekkel (zöldséggel, gyümölccsel) kombinálva, hatványozhatók azok jótékony hatásai.

FIGYELEM! Ésszerű mennyiségben fogyasztva a görögdinnye nem okozhat kellemetlen mellékhatásokat. A dinnye mértéktelen fogyasztása, ezzel együtt a túl nagy mennyiségű likopin és kálium bevitele kerülendő. A több mint 30 mg likopin napi fogyasztása hányingert, hasmenést, emésztési zavarokat és puffadást okozhat. Hiperkalémiában (magas káliumszint) szenvedők esetén maximum 100 g görögdinnye fogyasztása javasolt, bizonyos káliumszint felett pedig a dinnye fogyasztása kerülendő.

Most már tudjuk, hogy mi, miből áll és mire jó a görögdinnye.
Most lássuk, mit készíthetünk belőle!

Könnyen beépíthető a napi étrendbe. Frissítő snackként,  köretként fogyasztjuk. Saláták készítéséhez is kiválóan alkalmas.

Íme néhány kedvcsináló recept:

virág gyöngy kiemelt

←    ELŐZŐ CIKK

KÖVETKEZŐ CIKK    →

lecsó kiscikk

Design torta galéria

Archívum