Esküvői torta a szeretet receptjével

Írta: Bende Margó


Hozzávalók:

  • végtelen szeretet
  • 1 adag fiatalság
  • 1 nagy adag boldogság
  • némi hibavakság
  • 1 jó adag józan ész
  • rengeteg humor
  • 2 evőkanál jó érv
  • 1 liter hullámzó nevetés
  • tengernyi figyelmesség
  • némi szerénység
  • 1 egység kompromisszumkészség és elfogadás
  • további hozzávalók ízlés szerint


Megvalósítás:

A recept alapja a szeretet, melyhez hozzáadva az összetevőket, elkészítjük életünk tortáját.
Kezdésként a fiatalságot habbá verjük és krémesre keverjük a hibavaksággal. A vitákba belekeverjük a józan észt és a humort, majd a végén hozzáadjuk a hullámzó nevetést is. A legjobb eredmény eléréséhez beleteszünk nagyon sok figyelmességet, némi szerénységet, kompromisszumkészséget és elfogadást is.
Minden hozzávalót összekeverünk, jól eldolgozzuk, majd folyamatos odafigyelés mellett megsütjük és örökre melegen tartjuk.

Hozzávalók:

  • végtelen szeretet
  • 1 adag fiatalság
  • 1 nagy adag boldogság
  • némi hibavakság
  • 1 jó adag józan ész
  • rengeteg humor
  • 2 evőkanál jó érv
  • 1 liter hullámzó nevetés
  • tengernyi figyelmesség
  • némi szerénység
  • 1 egység kompromisszumkészség és elfogadás
  • további hozzávalók ízlés szerint

Megvalósítás:

A recept alapja a szeretet, melyhez hozzáadva az összetevőket, elkészítjük életünk tortáját.
Kezdésként a fiatalságot habbá verjük és krémesre keverjük a hibavaksággal. A vitákba belekeverjük a józan észt és a humort, majd a végén hozzáadjuk a hullámzó nevetést is. A legjobb eredmény eléréséhez beleteszünk nagyon sok figyelmességet, némi szerénységet, kompromisszumkészséget és elfogadást is.
Minden hozzávalót összekeverünk, jól eldolgozzuk, majd folyamatos odafigyelés mellett megsütjük és örökre melegen tartjuk.

A szeretet tortája után jöjjön az esküvők központi eleme az esküvői torta.

Az esküvői torta ünnepi alkotás, virágokkal díszítve. Nagyon szép és finom. De csak egy sütemény, vagy valami többet jelent? Az egyszerű vágótortától a lélegzetelállító ötszintűig, minden darab gondosan megtervezett édesség és a pár személyiségét tükrözi. Olvass tovább, hogy megismerd ennek az édességnek a történetét, a torta vágásának jelentőségét és az esküvői torták hagyományait.

Az esküvői torták története és jelentése

Az első esküvői torták valójában a menyasszony termékenységét ösztönző hagyományok eredményeként születtek. A római korban a búzaszemek a termékenységet szimbolizálták és a friss házasokra hintették őket, hogy biztosítsák a „gyümölcsözést”. Az esküvők fejlődésével a búzát végül süteményekké sütötték. 🙂

Azokká a süteményekké, amelyekkel manapság találkozhatunk. Az évek során a jólét jeleként a családok elkezdték halmozni a süteményeket, növelni a torták méretét. 
Egy gyönyörű esküvői torta az esküvő központi eleme és általában a vendégek fogadására kijelölt helyiség rangos helyét foglalja el.

Vannak azonban olyan vendéglátók is, akik inkább apróbb, falatnyi süteményekkel, mint például cupcake-kel, muffinokkal, macaronokkal és omlós süteményekkel kínálják vendégeiket.

Miért szolgálnak fel tortát egy esküvőn?

Az esküvői torta a szerencsét és a termékenységet szimbolizálja. Szerencsét hoz mindenkinek, aki fogyaszt belőle. A menyasszony felvágja az első szelet tortát, hogy szerencsét biztosítson a házasságban.

Az évszázadok során számos hagyomány született a torta kapcsán és ez továbbra is fontos eleme minden esküvőnek.

A torta megvágása, az első szelet jelentősége

Az első tánc és a csokor dobás mellett ez a bájos hagyomány egyike azoknak a fotózási lehetőségeknek, amelyek minden esküvői albumot díszítenek. A süteményvágás jelképezi az első, házaspárként végzett tevékenységet. A régmúltban a menyasszony ezt egyedül tette, amivel a szüzességének elvesztését szimbolizálta.
A süteményvágás komolyabb feladat többszintű torták esetén, azonban ezek a torták lehetővé teszik, hogy akár a több száz vendég is megkóstolhassa. A pár általában nem vágja fel az egész tortát, inkább a vendéglátóra bízzák ezt a nemes kötelességet.

Egymás etetése

A hagyományos tortavágási szertartás második felvonása az, amikor a menyasszony és a vőlegény megetetik egymást egy kis falattal. Ez a romantikus gesztus szimbolizálja az egymás iránti elkötelezettséget, valamint a szeretet és a szeretet kimutatását.

A felső szint eltétele

E különleges nap szép emlékeit idézhetjük meg, ha a torta legfelső szintjét megőrizzük az első házassági évfordulóra, vagy gyors gyermekáldás esetén akár a keresztelési ceremóniára.
Egy jól becsomagolt sütemény könnyen túlélhet egy évet a mélyhűtőben, anélkül, hogy kárt szenvedne, ha a torta nem tartalmaz habos rétegeket, vagy friss gyümölcs tölteléket.

Fehér esküvői torta

A fehér cukormáz a viktoriánus időkben a pénz és a társadalmi rang szimbóluma volt. A fehér bevonat elkészítéséhez szükséges finom, fehér cukor rendkívül drága volt és minél világosabb volt a torta, annál gazdagabbnak tűnt a család a vendégei szemében. A torta fehér színe a menyasszony szimbolizálása volt, mint az esküvő fő fókuszpontja. Manapság is hagyomány, hogy a menyasszony ruhájával, vagy csokrával azonos színben, színárnyalatban készül a torta.

Az esküvői torták bármilyen színűek lehetnek, de a legtöbben még mindig úgy érezzük, hogy az alapszínnek a dekoráción túl, fehérnek kell lennie. A fehér a tisztaság és a szüzesség színe.

Az esküvői torták személyesebbek, mint gondolnánk

A torták az esküvői hagyományok fontos részét képviselik. A menyasszony és a vőlegény határozza meg az ízeket, a stílust és a dizájnt, ezzel egyedivé téve a „tökéletes” tortát.

Hogyan válasszunk esküvői tortát

Mielőtt megtervezed álmaid esküvői tortáját, feltétlenül végezz kutatást. Azt tanácsolom, hogy állíts össze minél több fotót a kedvenc süteményterveidről és keress olyan kivitelezőt, akinek a portfóliójában van hasonló, elkészített darab.
Ha lehetséges, kóstold meg a tervezett ízesítést. Gondold át milyen ízeket szeretnél, de légy nyitott a kivitelező segítő tanácsaira is. Készülj fel, beszélj a helyszínről, a vendégek számáról és még a vacsora menüje is irányadó lehet. A helyszín a torta kialakítását, dizájnját, a felszolgált menüsor a sütemény ízét befolyásolhatja.

Abban a különleges kiváltságban volt részem, hogy egy felkérésre elkészíthettem első esküvői emeletes tortámat. Az elképzelés egy 3, egymástól elemelkedő szintből álló torta volt, mely szinteket körben rózsafejek díszítenek.
A torta alapszíne hagyományosan fehér lett, a szintek különböző ízesítéssel készültek. 
A legalsó csokoládés svájci meringue, a középső oroszkrém, a legfelső puncs tölteléket kapott. A tortát egyedileg, kézzel készített rózsaszín-fehér fondant rózsafejekkel és meglepetésként fehér cukorcsipkével díszítettem. Tetejére a pár által kiválasztott topper került.

Az esküvő augusztus 20.-án tartották, több mint 70 fővel. Utólag is, még egyszer nagyon boldog és hosszú házasságot kívánok az ifjú párnak! Örülök, hogy az általam készített tortával én is hozzájárulhattam az esemény különlegességéhez.

A torta ilyen lett:

lecsó kiscikk

←    ELŐZŐ CIKK

KÖVETKEZŐ CIKK    →

Design torta galéria

Hogyan készíts rózsát gumitésztából?

Archívum