Édesburgonya és brokkoli leves

krémes és tápláló

20 perc

KÖNNYŰ

1 ADAG

A receptről

Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik. 

A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.

Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.

Hozzávalók

Elkészítés

1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

150g édesburgonya, apróra vágva

70g apróra vágott brokkoli

30g hántolt kendermag

1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)

300 ml tisztított víz

só és bors, ízlés szerint

1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű

40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)

Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.  

Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni. 

Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc. 

Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest. 

Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel. 

Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával.

Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.

Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.

Édesburgonya és brokkoli leves

krémes és tápláló

20 PERC

KÖNNYŰ

1 ADAG

A receptről

Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik. 

A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.

Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.

Hozzávalók

1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

150g édesburgonya, apróra vágva

70g apróra vágott brokkoli

30g hántolt kendermag

1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)

300 ml tisztított víz

só és bors, ízlés szerint

1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű

40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)

Elkészítés

Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.  

Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni. 

Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc. 

Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest. 

Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel. 

Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával.

Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.

Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.

Édesburgonya és brokkoli leves

krémes és tápláló

20 PERC

KÖNNYŰ

1 ADAG

A receptről

Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik. 

A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.

Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.

Hozzávalók

Elkészítés

1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

150g édesburgonya, apróra vágva

70g apróra vágott brokkoli

30g hántolt kendermag

1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)

300 ml tisztított víz

só és bors, ízlés szerint

1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű

40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)

Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.  

Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni. 

Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc. 

Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest. 

Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel. 

Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával. 

 

Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.

Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.