Édesburgonya és brokkoli leves
krémes és tápláló
20 perc
KÖNNYŰ
1 ADAG
A receptről
Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik.
A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.
Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.
Hozzávalók
Elkészítés
1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
150g édesburgonya, apróra vágva
70g apróra vágott brokkoli
30g hántolt kendermag
1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)
300 ml tisztított víz
só és bors, ízlés szerint
1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű
40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)
Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.
Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni.
Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc.
Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest.
Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel.
Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával.
Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.
Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.
Édesburgonya és brokkoli leves
krémes és tápláló
20 PERC
KÖNNYŰ
1 ADAG
A receptről
Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik.
A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.
Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.
Hozzávalók
1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
150g édesburgonya, apróra vágva
70g apróra vágott brokkoli
30g hántolt kendermag
1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)
300 ml tisztított víz
só és bors, ízlés szerint
1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű
40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)
Elkészítés
Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.
Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni.
Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc.
Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest.
Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel.
Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával.
Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.
Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.
Édesburgonya és brokkoli leves
krémes és tápláló
20 PERC
KÖNNYŰ
1 ADAG
A receptről
Ezt a levest nagyon könnyű elkészíteni. Összeturmixolva az állaga igazán krémes, mintha egy csomó tejszínt adtál volna hozzá!
Hogy miért? Mert a kendermag így megfőzve, majd turmixolva gyönyörűen krémessé válik.
A kendermag teljes értékű fehérjét, gyulladáscsökkentő olajokat és fitoösztrogéneket tartalmaz, így szuper választás a perimenopauza és a menopauza időszakában.
Ráadásul a brokkoli a brassica zöldségfélék családjába tartozik. Ennél fogva elősegíti az ösztrogén többlet kiürülését a májon és a bélrendszeren keresztül, ami segít elkerülni az ösztrogéndominanciát. A hagymában található kvercetin segít a méregtelenítésben is.
Hozzávalók
Elkészítés
1 kis fej lila/vöröshagyma, meghámozva és apróra vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
150g édesburgonya, apróra vágva
70g apróra vágott brokkoli
30g hántolt kendermag
1 teáskanál kurkumapor (elhagyható)
300 ml tisztított víz
só és bors, ízlés szerint
1 kis marék apróra vágott friss fűszernövény pl. petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű
40 g friss ricotta, vagy friss túró (elhagyható)
Közepes/alacsony lángon egy serpenyőben az olívaolajon megdinszteljük a hagymát.
Hozzáadjuk a brokkolit, az édesburgonyát, a kendermagot és a kurkumát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnénk a levest készíteni.
Lefedjük a serpenyőt és magasabb hőmérsékletre kapcsolva forrásig hevítjük levest. Ha felforrt, újra levesszük a hőt alacsonyra és a levest addig főzzük tovább, amíg a burgonya megpuhul, ez körülbelül 10 perc.
Ezután levesszük a tűzhelyről és egy botmixerrel óvatosan (ügyelve a forró folyadék fröccsenésére) krémesre turmixoljuk a levest.
Ha darabosan szereted a levest, turmixolás előtt vedd ki a levesből zöldségek felét, majd a maradék pépesítése után tedd vissza és keverd össze a sűrű levessel.
Ezután ellenőrizzük a fűszerezést, esetleg sózzuk és borsozzuk még, majd belekeverjük a frissen apróra vágott fűszernövényekkel. Tálaljuk és a tetejét megszórjuk ricottával.
Ez a leves alacsony hisztamintartalmú, ezért alkalmas azok számára is, akik hisztamin intoleranciában szenvednek.
Ezen kívül itt van néhány apró változtatás, amellyel a leves alacsony FODMAP-tartalmú lesz, így alkalmas IBS-tünetekkel küzdők számára is:
*Cseréld le a hagymát újhagyma zöld szárára.
*Felezd az édesburgonya mennyiségét.
*Használd csak a brokkoli fejét, szár nélkül.